Sunday, January 20, 2008

Connect laptop to internet using nokia mobile

i neede to connect my laptop to internet using the N95
i found this information that looks good
although i could connect and got an IP but i still have problem
here is the steps:
------------------
Connect your phone via usb cable
open terminal & type

lsusb

now u will get the following output

Bus 004 Device 001: ID 0000:0000
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 005 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 002: ID 0421:04f0 Nokia Mobile Phones
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 002: ID 0c45:62c0 Microdia
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000

it is on my compter,ur will not be exactly the same...

Now note the line in which NOkia Mobile Phones is written...it has two number one is 0421 & other is 04f0...we'll take these numbers as 0x421 & 0x4f0

0421 is the Vendor ID & 04f0 is the Product ID

Now enter this command.

sudo /sbin/modprobe usbserial vendor=0x(vid) product=0x(pid)

eg, in my case::: sudo /sbin/modprobe usbserial vendor=0×421 product=0×4f0

Now enter this command

wvdialconf create

u'll get a long output which will be like

Editing `create'.

Scanning your serial ports for a modem.

Modem Port Scan<*1>: S0 S1 S2 S3
WvModem<*1>: Cannot get information for serial port.
ttyACM0<*1>: ATQ0 V1 E1 -- OK
ttyACM0<*1>: ATQ0 V1 E1 Z -- OK
ttyACM0<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 -- OK
ttyACM0<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 -- OK
ttyACM0<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 -- OK
ttyACM0<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0 -- OK
ttyACM0<*1>: Modem Identifier: ATI -- Nokia
ttyACM0<*1>: Speed 4800: AT -- OK
ttyACM0<*1>: Speed 9600: AT -- OK
ttyACM0<*1>: Speed 19200: AT -- OK
ttyACM0<*1>: Speed 38400: AT -- OK
ttyACM0<*1>: Speed 57600: AT -- OK
ttyACM0<*1>: Speed 115200: AT -- OK
ttyACM0<*1>: Speed 230400: AT -- OK
ttyACM0<*1>: Speed 460800: AT -- OK
ttyACM0<*1>: Max speed is 460800; that should be safe.
ttyACM0<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0 -- OK
WvModem<*1>: Cannot get information for serial port.
ttyUSB0<*1>: ATQ0 V1 E1 -- failed with 2400 baud, next try: 9600 baud
ttyUSB0<*1>: ATQ0 V1 E1 -- failed with 9600 baud, next try: 115200 baud
ttyUSB0<*1>: ATQ0 V1 E1 -- and failed too at 115200, giving up.

Found an USB modem on /dev/ttyACM0.
create: Can't open 'create' for reading: No such file or directory
create: ...starting with blank configuration.
Modem configuration written to create.
ttyACM0: Speed 460800; init "ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0"

NOw.. notice the output says that there is a modem at /dev/ttyACM0 & max speed is 460800

now enter this command

sudo vi /etc/wvdial.conf

now delete everything in it and paste the following there

[Dialer Defaults]
Modem = Your Modem Name(eg, /dev/ttyACM0 in my case)
Baud = ur max speed(460800 in my case)
Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ISDN = 0
Modem Type = Analog Modem
Phone = *99#
Username = username
Password = password
Stupid Mode = 1

save the file & you are done


NOw whenevr u need to connect...open terminal & type wvdial,,wait till some sort of IP adress is displayed like

WvDial<*1>: local IP address 10.70.28.56
WvDial<*1>: pppd: ��[06][08]��[06][08]
WvDial<*1>: remote IP address 10.6.6.6
WvDial<*1>: pppd: ��[06][08]��[06][08]
WvDial<*1>: primary DNS address 212.103.160.26
WvDial<*1>: pppd: ��[06][08]��[06][08]
WvDial<*1>: secondary DNS address 84.36.255.250
WvDial<*1>: pppd: ��[06][08]��[06][08]


Now you are connected....hit cntrl+c to dissconnect...


that is all i'll keep you informed when i solve the problem

4 comments:

Pakpong said...

Nokia N95 Video and other at mobile zone blog
Nokia N95 Video blog
Nokia N95 spot blog
Nokia N95 - GPS Demo blog

Superstick said...

Im using E66.and of course i changed the product id as u said and so on..i reached this far..

--> WvDial: Internet dialer version 1.60
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99#
--> Waiting for carrier.
ATDT*99#
CONNECT
~[7f]}#@!}!} } }2}#}$@#}!}$}%\}"}&} }*} } g}%~
--> Carrier detected. Waiting for prompt.
~[7f]}#@!}!} } }2}#}$@#}!}$}%\}"}&} }*} } g}%~
--> PPP negotiation detected.
--> Starting pppd at Thu Sep 25 16:50:56 2008
--> Pid of pppd: 10966
--> Using interface ppp0
--> pppd: ��[06][08]Ȫ[06][08]
--> pppd: ��[06][08]Ȫ[06][08]
--> pppd: ��[06][08]Ȫ[06][08]
--> pppd: ��[06][08]Ȫ[06][08]
--> pppd: ��[06][08]Ȫ[06][08]
--> pppd: ��[06][08]Ȫ[06][08]
--> pppd: ��[06][08]Ȫ[06][08]
--> pppd: ��[06][08]Ȫ[06][08]
--> Disconnecting at Thu Sep 25 16:51:01 2008
--> The PPP daemon has died: A modem hung up the phone (exit code = 16)
--> man pppd explains pppd error codes in more detail.
--> Try again and look into /var/log/messages and the wvdial and pppd man pages for more information.
--> Auto Reconnect will be attempted in 5 seconds
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
OK

As u Notice,mine was disconnected at some point.why?if u have any solutions,let me no pls.Thnks.

waelaase said...

Hello
Are you using wvdial as root?
you must be sure you connect the phone in pcsuite mode not in data mode

egy said...

good bloger